Pedagogická činnosť
Predmet |
Gestor |
Vyučujúci |
Hygiena potravín |
doc. Ing. Jozef Golian, Dr. |
doc. Ing. Jozef Golian, Dr. Ing. Lucia Zeleňáková, PhD. Ing. Simona Kunová, PhD., Ing. Matúš Ondrejka |
Legislatíva a kontrola potravín |
doc. Ing. Jozef Golian, Dr. |
doc. Ing. Jozef Golian, Dr. Ing. Jozef Čapla, PhD., Ing. Pavol Bajzík, |
Bezpečnosť potravín |
doc. Ing. Jozef Golian, Dr. |
doc. Ing. Jozef Golian, Dr. MVDr. Ľubomír Lopašovský, PhD., |
Hygiena výživy a stravovania |
Ing. Lucia Zeleňáková, PhD. |
Ing. Lucia Zeleňáková, PhD. Ing. Ľubomír Belej Ing. Jana Tkáčová |
Ochorenia z potravín |
Ing. Lucia Zeleňáková, PhD. |
Ing. Lucia Zeleňáková, PhD. Ing. Jana Tkáčová |
Sanitácia v potravinárstve |
Ing. Simona Kunová, PhD., |
Ing. Simona Kunová, PhD., Ing. Pavol Bajzík |
Falšovanie a autentifikácia potravín |
Ing. Alica Bobková, PhD. |
Ing. Martina Fikselová, PhD., Ing. Alica Bobková, PhD. Ing. Kamil Močár |
Všeobecná hygiena potravín |
MVDr. Ľubomír Lopašovský, PhD., |
MVDr. Ľubomír Lopašovský Ing. Ľubica Mrázová |
Ochrana zvierat a produkcia potravín |
prof. Ing. Mária Angelovičová, CSc., |
prof. Ing. Mária Angelovičová, CSc., Ing. Daniela Liptaiová Ing. Martin Kliment |
Správna hygienická prax v potravinárstve |
Ing. Peter Zajác, PhD., |
Ing. Jozef Čapla,PhD., Ing. Peter Zajác, PhD., |
Hygiena distribúcie a predaja potravín |
Ing. Peter Zajác, PhD., |
Ing. Peter Zajác, PhD. Ing. Ľubomír Belej |
Verejné zdravie a produkcia potravín |
doc. Ing. Jozef Golian, Dr. |
Ing. Martina Fikselová, PhD., Ing. Alica Bobková, PhD. |
Epidemiológia a alergie z potravín |
MVDr. Ľubomír Lopašovský, PhD., |
MVDr. Ľubomír Lopašovský, PhD., Ing. Martina Fikselová, PhD., Ing. Alica Bobková, PhD., |
Riziká pri produkcii potravín |
prof. Ing. Mária Angelovičová, CSc., |
prof. Ing. Mária Angelovičová, CSc., Ing. Kamil Močár Ing. Dávid Štofan |
Akreditácia a certifikácia v potravinárstve |
Ing. Peter Zajác, PhD., |
Ing. Peter Zajác, PhD. Ing. Jozef Čapla,PhD., |
Imunoanalýzy v biológii a potravinárstve |
Ing. Radoslav Židek, PhD |
Ing. Radoslav Židek, PhD Ing. Lenka Maršálková |
Seminár k praxi |
Ing. Dagmar Kozelová, PhD |
Ing. Dagmar Kozelová, PhD |
Teória metodológia záverečnej práce |
doc. Ing. Jozef Golian, Dr.
|
doc. Ing. Jozef Golian, Dr. Ing. Dagmar Kozelová, PhD |
Informačné zdroje v biológii a potravinárstve |
Ing. Jozef Čurlej, PhD., |
Ing. Jozef Čurlej, PhD., |
Katedra hygieny a bezpečnosti potravín zabezpečuje výučbu predmetov pre:
- bakalárske študijné programy FBP Agropotravinárstvo, Bezpečnosť a kontrola potravín,
Aplikovaná biológia, Agrobiotechnológie a FAPZ Výživa ľudí,
- inžinierske študijné programy FBP Technológia potravín, Biotechnológie a FAPZ Výživa ľudí,
- inžiniersky študijný program FEŠRR Manažment prírodných zdrojov
- doktorandské študijné programy FBP Technológia potravín a Biotechnológie,
Katedra hygieny a bezpečnosti potravín zabezpečuje výučbu pre:
- programy celoživotného vzdelávania „Manažér bezpečnosti potravín“, Systémy manažovania rizík
v potravinárstve, Systémy manažérstva bezpečnosti potravín, Bezpečnosť a kontrola potravín,
Informačné zdroje a komunikácia v potravinárstve, Senzorická analýza poľnohospodárskych
produktov a potravín, Nová legislatíva EÚ v poľnohospodárstve –krížové plnenie,
- program Univerzity tretieho veku „Potraviny- výživa- zdravie“, ktorý sa realizuje v Nitre a Martine,
Zoznam predmetov vyučovaných katedrou v anglickom jazyku
Code |
Subject |
Sem. |
Hours |
ECTS |
Vyučujúci |
541P401 |
Food Hygiene |
SS |
2/2 |
6 |
doc. Ing. J. Golian, Dr. Ing. L. Zeleňáková, PhD. Ing. S. Kunová, PhD., |
541P406 |
Immunoanalysis in Biology and Food Science |
SS |
1/2 |
4 |
Ing. R. Židek, PhD. |
541P407 |
Sanitation in Food Industry |
WS |
1/2 |
4 |
Ing. S. Kunová, PhD., |
541P414 |
Food Safety |
SS |
2/2 |
6 |
Ing. P. Zajác, PhD. |
541P403 |
Legislation and Food Control |
WS |
1/2 |
4 |
doc. Ing. J. Golian, Dr. |
541P501 |
Foodborne Disease |
WS |
1/2 |
4 |
Ing. L. Zeleňáková, PhD. |
541P305 |
Good Hygiene practice in Food Industry |
SS |
1/2 |
4 |
Ing. P. Zajác, PhD. |
640P101 |
Animal Protection and Production of Foodstuff |
WS |
1/2 |
4 |
prof. Ing. M. Angelovičová,CSc. |
541P203 |
Risk of Food Production |
SS |
2/2 |
6 |
prof. Ing. M. Angelovičová,CSc. |
WS- winter semester SS – summer semester
Celoživotné vzdelávanie
V rokoch 2006 a 2007 boli na katedre pripravené a akreditované nasledovné vzdelávacie aktivity pre celoživotné vzdelávanie:
1. Bezpečnosť a kontrola potravín
Cieľ: ovládať systémy bezpečnosti potravín na úrovni výroby, distribúcie a predaja potravín,
vedieť správne aplikovať systém vysledovateľnosti, vedieť požiadavky na stiahnutie
výrobku z trhu, poznať kritéria pre mikrobiologickú a chemickú bezpečnosť potravín,
správne aplikovať požiadavky na ochranu spotrebiteľa,
2. Nová legislatíva EÚ v poľnohospodárstve – krížové plnenie
Cieľ: poskytnúť odborné poznatky o „dobrých poľnohospodárskych a environmentálnych
podmienkach“ (GAEC), zákonných požiadavkách na hospodárenie, národnej legislatíve,
ako aj o podmienkach poskytovania finančných podpôr farmárom v rámci jednotnej platby
na podnik (SPS)
3. Systém manažérstva bezpečnosti potravín ISO 22 00
Cieľ: naučiť účastníkov vzdelávacej aktivity vypracovať dokumentáciu systému
manažérstva bezpečnosti potravín podľa ISO 22 000. Integrovať požiadavky systému
HACCP, ISO 9001 do systému ISO 22 000. Absolventi sú pripravení na integráciu
požiadaviek normy do praxe
4. Senzorická analýza poľnohospodárskych produktov a potravín
Cieľ: poskytnúť odborné poznatky o senzorickej analýze potravín, využití štatistických
metód pri senzorickom posudzovaní potravín
5. Zásady správnej výrobnej praxe a agroenvironmentu
Cieľ: ovládať legislatívne podklady, zásady aplikácie chemických látok
v poľnohospodárstve, dôsledky nesprávneho používania chemických látok a ich dopady na
životné prostredie,
6. Systémy manažovania rizík v potravinárstve
Cieľ: ovládať analýzu potenciálneho nebezpečenstva, analyzovať potenciálne nebezpečné
miesta, suroviny a operácie v procese výroby, vedieť aplikovať systém HACCP, udržiavať
a neustále ho zlepšovať
7. Manažér bezpečnosti potravín - štvorsemestrálne štúdium
Cieľ: získanie poznatkov o spôsobe vypracovávania zavádzania a udržovania európskych
štandardov, výkonu kontrolnej a činnosti a interných auditov Systému bezpečnosti potravín,
Správnej poľnohospodárskej praxe a riadení procesu výroby zdravotne bezpečných
a konkurencie schopných potravín v rámci Slovenskej republiky ako aj krajín Európskej únie
8. Riziká pri produkcii vody
Cieľ: Získanie poznatkov o hygienických a zdravotných aspektoch vody, rizikách chemických látok a iných zložiek, ktoré môžu ohroziť zdravie spotrebiteľa.
Doplnkové formy vzdelávania
Katedra hygieny a bezpečnosti potravín vydáva študentom certifikát na základe absolvovania odborných predmetov:
DOKLAD O SPÔSOBILOSTI PRE VÝKON EPIDEMIOLOGICKY ZÁVAŽNÝCH ČINNOSTÍ V POTRAVINÁRSTVE A SPOLOČNOM STRAVOVANÍ
V zmysle platnej legislatívy je potrebné pre výkon prác v potravinárstve a spoločnom stravovaní mať odbornú spôsobilosť. Vzhľadom k požiadavke odbornej spôsobilosti je potrebné mať aj vedomosti z tejto oblasti.
Pre získanie potvrdenia odbornej spôsobilosti pre výkon epidemiologicky závažných činností je potrebné mať absolvované nasledovné predmety:
- Všeobecná hygiena potravín 45 hodín
- Sanitácia v potravinárstve 45 hodín
- Hygiena potravín