Pre rozvoj katedry bude dôležité postupne dobudovať bázu, na ktorej bude možné stavať a ďalej rozvíjať výskumnú činnosť katedry a poradenské formy. Pre túto činnosť je potrebné zaškoliť technický personál, ako aj doktorandov katedry formou rôznych krátkodobých a stážových pobytov u nás a v zahraničí. Pre vytvorenie podmienok a rozvoj týchto činností budeme v nasledujúcich rokoch presadzovať:
A/ rozširovanie vedeckej a odbornej bázy katedry, ktorú budú tvoriť:
- Vlastné laboratórne vybavenie katedry s dosiahnutím excelentného pracoviska
- Kooperácia s laboratóriami štátneho a súkromného sektora na základe zmluvne dohodnutých vzťahov. V súčasnom období sa už takáto spolupráca realizuje so štátnym veterinárnym a potravinovým ústavom v Bratislave a v Dolnom Kubíne, s EL. s.r.o. Spišská Nová Ves, AGRIFOOD s.r.o. Prievidza a bel Novaman Bratislava.
- Spolupráca s vedeckými pracoviskami univerzít – spoločné riešenie projektov a pod. V súčasnosti sa realizuje spolupráca s VFU Brno, Fakulta veterinárnej hygieny a ekológie, UTB Zlín, Fakulta Technologická. V ďalšom období bude potrebné rozvinúť spoluprácu s VŠCHT Praha, Fakulta potravinárskej a biochemickej technológie a univerzitami v Poľsku, Maďarsku a Rakúsku.
- Spolupráca s medzinárodnými inštitúciami – v tejto oblasti bude v najbližšom období potrebné rozvinúť spoluprácu s FAO- regionálnym úradom pre strednú a východnú Európu v Budapešti, s WHO a predovšetkým s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín, kde katedra môže byť významným spolupracovníkom.
- Zapojenie sa do Centra excelentnosti potravinárskeho výskumu, ktoré zabezpečí úzke prepojenie výskumu s priemyslom, európskymi organizáciami (EFSA, DG SANCO) i medzinárodnými organizáciami (FAO/WHO, WTO, OECD)
B/ príprava, podávanie a realizácia projektov, s cieľom finančného zabezpečenia a budovania katedry:
- Zvýšiť počet podávaných projektov KEGA so zameraním predovšetkým na kvalitu vzdelávania, celoživotné vzdelávanie, tvorbu elektronických učebných pomôcok a informačné a komunikačné technológie,
- Skvalitniť prípravu VEGA projektov a to predovšetkým riešením aktuálnych tém, ktoré budú mať aj praktické využite s vysokým vedeckým prínosom, zvýšiť kvalitu prípravy týchto projektov.
- Zapojiť sa do riešenia APVV projektov – s cieľom komplexného riešenia monotématickej problematiky, v spolupráci s inými organizáciami a s využitím existujúceho potenciálu techniky, personálu a laboratórií.
- Zapojiť sa do riešenia ďalších projektov, najmä cez Európsky sociálny fond, resp. iné fondy, v rámci ktorých je možné získať finančné prostriedky.
Projekty riešené v rokoch 2003-2008
VEGA projekty |
KEGA projekty |
1/3475/06 Zvyšovanie bezpečnosti potravín prostredníctvom integrovaného prístupu analýzy rizika vo vzťahu k zdraviu človeka Obdobie riešenia: 2006-2008 Zodpovedný riešiteľ: doc. Ing. J. Golian, Dr. |
Tvorba a inovácia študijných programov pre výživu ľudí a bezpečnosť potravín Obdobie riešenia: 2002 – 2004 Zodpovedný riešiteľ: doc. Ing. J. Golian, Dr. |
Biotechnológie a metódy manipulácie s krmivami vo výžive hydiny vo vzťahu k ochrane biodiverzity Obdobie riešenia: 2004 - 2006 Zodpovedný riešiteľ: prof. Ing. Mária Angelovičová, CSc. |
3/3169/05 Adaptabilita a flexibilita štruktúry a obsahového zamerania študijných programov profilujúcich potravinárske študijné odbory po vstupe do EÚ Obdobie riešenia: 2005 – 2007 Zodpovedný riešiteľ: doc. Ing. J. Golian,Dr. |
1/4420/07 Interakcia účinku probiotík s rastlinnými silicami v trvalo udržateľnej produkcii mäsa hydiny Obdobie riešenia: 2007 - 2009 Zodpovedný riešiteľ: prof. Ing. Mária Angelovičová, CSc. |
3/6229/08 Vypracovanie obsahovej štruktúry druhého a tretieho stupňa vzdelávania v študijnom programe Bezpečnosť a kontrola potravín a tvorba moderných didaktických prostriedkov Obdobie riešenia: 2008 – 2010 Zodpovedný riešiteľ: doc. Ing. J. Golian,Dr. |
1/0509/08 Krmivo ako prirodzený antioxidant v stabilizácii tukov hydinového mäsa Obdobie riešenia: 2009-2011 Zodpovedný riešiteľ: Ing.A. Bobková, PhD.,.
|
3/7255/09 Vypracovanie štruktúry aplikácie moderných laboratórnych postupov pre praktické cvičenia vybratých predmetov študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín Obdobie riešenia: 2009 – 2011 Zodpovedný riešiteľ: Ing. R. Židek, PhD., |
1/0619/10 Bezpečnosť vybraných potravín vo vzťahu k ich autentifikácii, hygienickým štandardom a zdraviu človeka Obdobie riešenia: 2010-2011 Zodpovedný riešiteľ: doc. Ing. J. Golian, Dr.
|
237-011SPU-4/2010 Modernizácia a inovácia nových technológií vo výučbe a v špecializovaných laboratóriách hodnotenia kvality a bezpečnosti pokrmov Obdobie riešenia: 2010 – 2011 Zodpovedný riešiteľ: Ing. L. Zeleňáková, PhD.,
362-015 SPU-4/2010 Rizika pri produkcii potravín Obdobie riešenia: 2010 – 2011 Zodpovedný riešiteľ: prof. Ing. M. Angelovičová, CSc., |
Štátny program Potraviny -kvalita- bezpečnosť 268/2003/SPU ČÚ 18b – Fyzikálno-chemické a biologické aspekty zvyšovania kvality surovín a potravín živočíšneho pôvodu.: ČÚ 18b/04 Sledovanie vzťahu prediktívnej mikrobiológiek účinnosti sanitácie pri spracovaní živočíšnych produktov
Obdobie riešenia: 2003-2005 Zodpovedný riešiteľ: doc. Ing. J. Golian, Dr.
Informačná a komunikačná podpora celoživotného vzdelávania na FBP SPU v Nitre
Obdobie riešenia: 2007 Zodpovedný riešiteľ: doc. Ing. J. Golian, Dr.
Organizácia vedeckých a odborných podujatí katedrou
Vedecké konferencie |
Odborné semináre |
1. International Scientific Conference Food Safety and Quality in Transition Counttries and Internet –Portal on Food Safety, Nitra, 24.-27.3 2003 |
1. Hygiena a sanitácia v potravinárskom priemysle, Nitra, 19.11.2003 |
2. Bezpečnosť a kontrola potravín – II. vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou, Nitra, 5.-6. 4. 2005 |
2. Sanitácia a systémy riadenia bezpečnosti potravín, Nitra, 23.11.2005 |
3. Bezpečnosť a kontrola potravín – III. vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou, Nitra, 5.-6. 4. 2006 |
3. Aplikácia medzinárodných štandardov kvality a bezpečnosti potravín v agro- potravinárskom sektore, Nitra, 22.2. 2006 |
4. Bezpečnosť a kontrola potravín – IV. vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou, Nitra 28.-29.3. 2007 |
4. Sanitácia a hodnotenie rizika v potravinárstve, Nitra, 8.11.2006
|
5. Bezpečnosť a kontrola potravín – V. vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou, Nitra 2.-3.4. 2008 |
5. Sanitácia a systémy verifikácie v potravinárstve, Nitra, 15.11.2007
|
6. Bezpečnosť a kontrola potravín – VI. vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou, Nitra 1.-2.4. 2009 |
6. Sanitácia a systémy vysledovateľnosti v potravinárstve, Nitra, 19.11.2008 |
7. Bezpečnosť a kontrola potravín – VII. vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou, Nitra 24.-25.3. 2010 |
7. Hygiena v zariadeniach spoločného stravovania, Nitra, 11.11. 2009 |
Zameranie výskumu katedry
Výskum v oblasti hygieny a bezpečnosti potravín je orientovaný týmito smermi:
- hodnotenie potravinárskych aditív, hygienicko-toxikologická kvalita potravín,
- analýza potravinových kontaminantov, Cd, Hg, Pb, PCB, PAU, mykotoxíny, reziduá veterinárnych liečiv a pod.
- sledovanie alergénov v potravinách,
- systémy riadenia kvality, ISO normy
- systém hygienickej a zdravotnej neškodnosti potravín – HACCP,
- vývoj a validácia metód skúšania potravín,
- riadenie kritických bodov vo výrobe,
- odhad rizika výskytu chemických látok v potravinách,
- hodnotenie účinnosti sanitácie pri výrobe potravín,
- vplyv striedania dezinfekčných prípravkov na účinnosť sanitácie,
- využitie imunologických metód v hygiene potravín,
- sledovanie výskytu alimentárnych ochorení,
- výskyt nových patogénov v potravinách – Listeria monocytogenes, E.coli a pod.
- hygienické hodnotenie obalov na potraviny,
- hygienický dizajn potravinárskych strojov,
- odhad rizika výskytu mykotoxínov v potravinách,
- odhad rizík výskytu alergénov v potravinách,
- využitie PCR metódy na detekcie falšovania potravín
- welfare a kvalita živočíšnej produkcie,
- bezpečnosť a kvalita hydinového mäsa,