FTO je proteín asociovaný s obezitou a množstvom tuku v tele. Štúdia na 38 759 Európanoch poukázala na formy génov, ktoré môžu spôsobiť 1.67 násobné zvýšenie rizika u jedincov prezentujúcich rizikovú formu génu. Mutácia v géne FTO s označením rs9930506 preukazuje najvyššie asociáciu so zvýšeným...
Celiakia je geneticky podmienená enzýmová porucha spočívajúca v neschopnosti organizmu rozkladať gliadín a iné prolamíny nachádzajúce sa v potrave. Ochorenie sa môže rozvinúť do poškodenia sliznice tenkého čreva, vymiznutia klkov a poruchy vstrebávania živín. V súčasnosti je možné včasne...
Prijímanie mliečnych výrobkov potravou je síce všeobecne zdravé, ale približne 70% svetovej populácie má v mladom veku alebo v dospelosti ťažkosti s trávením mliečneho cukru – laktózy. V prostredí Slovenska a krajín s dlhodobou tradíciou mliekarstva, intolerancia mliečneho cukru nebola výrazný...
Metabolizmus kyseliny listovej je jednou z dôležitých biochemických dráh, ktoré sú v organizme zodpovedné napríklad za bezchybné delenie buniek plodu v tehotenstve, ale na druhej strane ovplyvňuje správne fungovanie organizmu v dospelosti. V ľudskej populácii sa však bežne nachádza okolo 30-40%...
Postupne pre vás dopĺňame informácie o jednotlivých vykonávaných analýzach. Na základe odkazov na vedecké články, a iné zdroje informácií môžete posúdiť, ktorá analýza by pre vás bola vhodná.
Viac v sekcii Nutrigenetika
Katedra hygieny a bezpečnosti potravín usporiadala v dňoch 30.-31.3. 2011 VIII. vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín. Konferencie sa zúčastnilo 120 účastníkov, z toho zo zahraničia 18, najmä z Česka, Poľska a Rakúska. Na konferencii odznelo 32 referátov...