Archív článkov

Hygiena v zariadeniach spoločného stravovania

28.10.2011 08:37
uzávierka 4.11.2011 viac

FTO gén

15.07.2011 00:10
FTO je proteín asociovaný s obezitou a množstvom tuku v tele. Štúdia na 38 759 Európanoch poukázala na formy génov, ktoré môžu spôsobiť 1.67 násobné zvýšenie rizika u jedincov prezentujúcich rizikovú formu génu. Mutácia v géne FTO s označením rs9930506 preukazuje najvyššie asociáciu so zvýšeným...

Celiakia

14.07.2011 23:21
Celiakia je geneticky podmienená enzýmová porucha spočívajúca v neschopnosti organizmu rozkladať gliadín a iné prolamíny nachádzajúce sa v potrave. Ochorenie sa môže rozvinúť do poškodenia sliznice tenkého čreva, vymiznutia klkov a poruchy vstrebávania živín. V súčasnosti je možné včasne...

Metabolizmus laktózy

14.07.2011 00:19
Prijímanie mliečnych výrobkov potravou je síce všeobecne zdravé, ale približne 70% svetovej populácie má v mladom veku alebo v dospelosti ťažkosti s trávením mliečneho cukru – laktózy. V prostredí Slovenska a krajín s dlhodobou tradíciou mliekarstva, intolerancia mliečneho cukru nebola výrazný...

Metabolizmus kyseliny listovej

13.07.2011 22:55
Metabolizmus kyseliny listovej je jednou z dôležitých biochemických dráh, ktoré sú v organizme zodpovedné napríklad za bezchybné delenie buniek plodu v tehotenstve, ale na druhej strane ovplyvňuje správne fungovanie organizmu v dospelosti. V ľudskej populácii sa však bežne nachádza okolo 30-40%...

DNA testy

25.06.2011 23:09
Postupne pre vás dopĺňame informácie o jednotlivých vykonávaných analýzach. Na základe odkazov na vedecké články, a iné zdroje informácií môžete posúdiť, ktorá analýza by pre vás bola vhodná.  Viac v sekcii Nutrigenetika

Seminár škola veda prax

18.04.2011 15:00
Pondelok – 18.4.2011: 9,00 – 9,15 hod.: Otvorenie seminára Poslucháreň BH doc. Ing. Jozef Golian, Dr., Katedry hygieny a bezpečnosti potravín, SPU Nitra 9,15 – 9,45 hod.: Profil absolventa univerzity pre manažment bezpečnosti potravín v celom potravinovom reťazci MVDr. Oľga Ľuptáková,...

Závery VIII. vedeckej konferencie Bezpečnosť a kontrola potravín konanej v Nitre v dňoch 30.-31.3.2011

13.04.2011 09:12
 Katedra hygieny a bezpečnosti potravín usporiadala v dňoch 30.-31.3. 2011 VIII. vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín. Konferencie sa zúčastnilo 120 účastníkov, z toho zo zahraničia 18, najmä z Česka, Poľska a Rakúska. Na konferencii odznelo 32 referátov...

Elektronická prihláška na konferenciu

09.04.2011 22:39
 Na stránke môžete nájsť elektronický formulár na konferenciu Formulár nájdete tu  

Hygiena a bezpečnosť potravín 2011

30.03.2011 21:51
Konferencia hygiena a bezpečnosť potravín Program: Fotogaléria: Zborník:  
Záznamy: 31 - 40 zo 41
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>